Τηλέφωνο επικοινωνίας :2313-032156

Αδενομύωση

Με τον όρο αδενομύωση εννοούμε την παρουσία ενδομητρίου εντός του μυικού χιτώνα του σώματος της μήτρας. Η αδενομύωση μπορεί να είναι εστιακή, (και ονομάζεται "ανεπισήμως" αδενομύωμα) ή γενικευμένη και να καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα του τοιχώματος της μήτρας. Η πάθηση εμφανίζεται στο 5% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών, οι οποίες έχουν τεκνοποιήσει.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα των γυναικών είναι η δυσμηνόρροια, η μηνορραγία και ο πόνος κατά την επαφή (δυσπαρεύνια). Σημαντικό είναι να τονιστεί, ότι η αδενομύωση δεν οδηγείται σε εξαλλαγή σε καρκίνο. Η διάγνωση της αδενομύωσης είναι δύσκολη, καθώς η υπερηχογραφική της εικόνα, πολλές φορές ομοιάζει με αυτή των ινομυωμάτων. Τη λύση έχει δώσει η Μαγνητική Τομογραφία (MRI) η οποία και βοηθάει στη διαφορική διάγνωση της υποκείμενης πάθησης.

Η θεραπεία της αδενομύωσης εξαρτάται από την έκταση της βλάβης, την ηλικία της γυναίκας και την επιθυμία της να τεκνοποιήσει. Συντηρητικά: Αντισυλληπτικά δισκία, GnRH ανάλογα, προγεσταγόνο σε συνεχή χορήγηση, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, χρήση φαρμακευτικού ενδομητρίου σπειράματος Χειρουργικά: Με τη Λαπαροσκοπική αδενομυωματεκτομή αντιμετωπίζονται τα αδενομυώματα κυρίως στην αναπαραγωγική ηλικία οπότε και η γυναίκα επιθυμεί τη διατήρηση της γονιμότητάς της. Επίσης σε περίπτωση που απαιτηθεί ολική υστερεκτομή και αυτή πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά.

"Αδενομύωμα" υπερηχογραφικά - "Αδενομύωμα" λαπαροσκοπικά (Προσωπικό αρχείο)
Διάχυτη αδενομύωση MRI Διάχυτη αδενομύωση υπερηχογραφικά (Προσωπικό αρχείο)

Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς τη συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή. Ποτέ μη παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή. Ο συντάκτης του άρθρου δε φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.