Τηλέφωνο επικοινωνίας :2313-032156

Αντισύλληψη

Οι μέθοδοι αντισύλληψης, που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια γυναίκα είναι πολλές και ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία της, το ιστορικό της και κυρίως τις προσωπικές ιδιαιτερότητές της. Οι πλέον διαδεδομένες μέθοδοι είναι:

1. Το αντισυλληπτικό χάπι: Είναι από πλέον συνηθισμένες μεθόδους στις αναπτυγμένες χώρες καθώς παρέχει υψηλή αντισυλληπτική προστασία, είναι εξαιρετικό για ρύθμιση του κύκλου και ασφαλέστατο σε σύγκριση με τα σκευάσματα του παρελθόντος. Πρέπει να δίνεται κατόπιν ιατρικής εξέτασης και ορισμένες φορές επιβάλλεται να γίνονται ειδικές εξετάσεις πριν από τη λήψη του.

2. Το σπιράλ: Είναι μια ενδομήτρια συσκευή αντισύλληψης με υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Η δράση του σύμφωνα με τελευταίες μελέτες είναι κατα κύριο λόγο η αποτροπή της γονιμοποιήσεως του ωαρίου από το σπερματοζωάριο. Τοποθετείται πάντα από Γυναικολόγο, χωρίς νάρκωση και μένει στη μήτρα συνήθως 5 χρόνια. Συνιστάται κυρίως σε γυναίκες που έχουν τεκνοποιήσει.

3. Το ανδρικό προφυλακτικό: Είναι το μόνο αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και δεν χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση.

Αντισυλληπτικά χάπια. Ερωτήσεις:

-Ποιά είναι η δράση των αντισυλληπτικών;

Η κύρια δράση τους είναι η αναστολή της ωοθυλακιορρηξίας και ως εκ τούτου, η αποφυγή της εγκυμοσύνης.

-Χρειάζεται ιατρικός έλεγχος για να λάβω αντισυλληπτικά;

Τα αντισυλληπτικά είναι ορμονικά σκευάσματα και υπάρχουν ομάδες γυναικών, οι οποίες δεν μπορούν να τα λάβουν. Για το λόγο αυτό επιβάλεται να γίνει ο καθιερωμένος πλήρης γυναικολογικός έλεγχος (παπ τεστ, υπέρηχος έσω γεννητικών οργάνων, εξέταση μαστού) και συγκεκριμένες αιματολογικές εξετάσεις.

-Σε ποιές γυναίκες δε συνιστάται η χορήγηση αντισυλληπτικών;

Απόλυτη αντένδειξη στη λήψη αντισυλληπτικών έχουν οι γυναίκες με καρκίνο μαστού/ωοθηκών/μήτρας, με σακχαρώδη διαβήτη, ιστορικό θρομβοφιλίας ή θρομβώσεων, καρδιοπάθειας, εμφράγματος, και εγκεφαλικών επεισοδίων, αρτηριακής υπέρτασης, νεφρικής ανεπάρκειας, ηπατικής νόσου, με υπερλιπιδαιμία, γυναίκες με ημικρανία και τέλος με διάφορες λοιμώξεις όπως φυματίωση ή AIDS. Σχετική αντένδειξη στη λήψη αντισυλληπτικών έχουν οι γυναίκες με ελκώδη κολίτιδα, δρεπανοκυτταρική αναιμία, λεύκη, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, κιρσούς, καπνίστριες σε ηλικία άνω των 35 ετών καθώς και εκείνες με αυξημένο ΒΜΙ.

-Πως παίρνω τα αντισυλληπτικά;

Τα κυκλοφορούντα στην ελληνική αγορά αντισυλληπτικά περιέχουν 21 ή 28 χάπια. Αντισυλληπτικά 21 χαπιών: Η έναρξη της λήψης γίνεται την πρώτη ημέρα της περιόδου και τα χάπια λαμβάνονται καθημερινά για 21 ημέρες. Ακολουθούν 7 ημέρες χωρίς να λάβετε χάπι και την 8η αρχίζετε την επόμενη συσκευασία. Αντισυλληπτικά 28 χαπιών: Η έναρξη της λήψης γίνεται την πρώτη ημέρα της περιόδου και τα χάπια λαμβάνονται καθημερινά για 28 ημέρες. Την 29η αρχίζετε την επόμενη συσκευασία. Τα αντισυλληπτικά θα πρέπει να λαμβάνονται σε σταθερή ώρα κάθε μέρα και όχι λιγότερο από μια ώρα πριν ή μετά από γεύμα.

-Μπορώ να ξεκινήσω τα αντισυλληπτικά δισκία και μετά την πρώτη ημέρα της περιόδου;

Η έναρξη της λήψης μπορεί να γίνει έως και την 5η ημέρα, αλλά θα πρέπει να ληφθούν αντισυλληπτικά μέτρα (προφυλακτικό) για 7 ημέρες από την έναρξη της λήψης.

-Πότε μπορώ να σταματήσω τα αντισυλληπτικά δισκία;

Η διακοπή συνιστάται να γίνεται με την ολοκλήρωση της συσκευασίας.

-Πότε μπορώ να αρχίσω προσπάθειες για εγκυμοσύνη;

Αμέσως μετά τη διακοπή της λήψης των αντισυλληπτικών δισκίων και αφού επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας.

-Τι θα πρέπει να κάνω όταν ξεχάσω να πάρω ένα χάπι;

Ενημερώνετε άμεσα τον γυναικολόγο σας και χρησιμοποιείτε άλλα αντισυλληπτικά μέτρα (πχ προφυλακτικό).

-Έκανα εμετό ή είχα έντονη διάρροια μετά τη λήψη του χαπιού;

Αν έχουν μεσολαβήσει λιγότερες από 4 ώρες από τη λήψη, θα πρέπει να λάβετε το ίδιο χάπι από μια εφεδρική συσκευασία (εντός 12 ωρών). Αν έχουν μεσολαβήσει περισσότερες από 4 ώρες δε χρειάζεται να προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια.

-Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες των αντισυλληπτικών δισκίων;

Οι σοβαρότερες παρενέργειες των αντισυλληπτικών δισκίων προέρχονται κυρίως από το καρδιαγγειακό σύστημα (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, πνευμονική εμβολή, έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο κα) αλλά είναι σπανιότατες με τα καινούργια αντισυλληπτικά. Ο κίνδυνος αυξάνει σε γυναίκες με προδιαθεσικούς παράγοντες όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, θρομβοφιλία κ.α. Άλλες σπανιες επιπλοκές με τα νέα σκευάσματα είναι: . Ναυτία ή έμετος: συνιστάται η λήψη να γίνεται προ της βραδινής κατακλίσεως. Επί επιμονής των συμπτωμάτων επικοινωνείτε με τον γυναικολόγο σας. . Κεφαλαλγία. Αν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, εμετούς, οπτικές διαταραχές, πρέπει να γίνεται άμεση διακοπή των αντισυλληπτικών και επικοινωνία με τον γυναικολόγο. . Μείωση της σεξουαλικής διάθεσης, μεταβολές της ψυχικής διάθεσης, αύξηση του μεγέθους των μαστών, μαστοδυνία, και χλόασμα. Είναι επιπλοκές που παρατηρούνται σπάνια με τα νεότερα, χαμηλής δοσολογίας αντισυλληπτικά δισκία. . Διάμεση αιμόρροια (σταγονοειδής αιμορραγία στα μέσα του κύκλου). Υποχωρεί μετά το πρώτο τρίμηνο ενώ αν επιμείνει επικοινωνείτε με τον γυναικολόγο σας. . Τάση στους μαστούς. Αντιμετωπίζεται με την αλλαγή σκευάσματος. . Ολιγομηνόρροια, αμηνόρροια. Μπορεί να παρατηρηθεί με τα νεότερα αντισυλληπτικά, λόγω της μικρής ποσότητας οιστρογόνου που περιέχουν. Αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση σκευάσματος με υψηλότερη περιεκτικότητα σε οιστρογόνο. Οι περισσότερες από αυτές τις παρενέργειες ελαττώνονται ή και εξαφανίζονται 3-6 μήνες μετά την έναρξη της αγωγής με αντισυλληπτικά δισκία ή με την αλλαγή σκευάσματος, αλλά συχνά οδηγούν τις γυναίκες στη διακοπή της θεραπείας.

-Πότε διακόπτουμε τη λήψη των αντισυλληπτικών;

Άμεση διακοπή συνίσταται όταν εμφανιστεί: . Αιφνίδιο άλγος στο θώρακα ή/και δύσπνοια . Παρατεινόμενη κεφαλαλγία ή/και διαταραχές της όρασης ή της ακοής . Πόνος ή/και διόγκωση στα άκρα . Εμφάνιση ικτέρου ή κνησμού σε όλο το σώμα . Λιποθυμικά επεισόδια . Αιμωδίες στο ήμισυ του σώματος . Έντονο άλγος στο ανώτερο μέρος της κοιλιάς . Εγκυμοσύνη, πριν από προγραμματισμένο χειρουργείο και όταν θα υπάρξει παρατεταμένη ακινησία (π.χ. Κάταγμα)

-Ποια είναι η σχέση των αντισυλληπτικών με τον καρκίνο;

Καρκίνος ωοθηκών: Μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου των ωοθηκών. Καρκίνος του ενδομητρίου: Μειώνουν σημαντικά τη συχνότητα ανάπτυξης του καρκίνου του ενδομητρίου. Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Στις γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά παρατηρείται αύξηση του κινδύνου για ανάπτυξη δυσπλασίας συνέπεια του ότι ο μεγαλύτερος αριθμός από τις χρήστριες αντισυλληπτικών δε χρησιμοποιούν προφυλακτικό (μετάδοση HPV). Καρκίνος του μαστού: Σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι γυναίκες που έλαβαν αντισυλληπτικά κατά το παρελθόν έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Οι περισσότερες μελέτες συμφωνούν ότι η χρήση των αντισυλληπτικών δε συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, μετά από την ηλικία των 45 ετών. Μάλιστα οι γυναίκες οι οποίες λαμβάνουν αντισυλληπτικά προλαμβάνουν τον καρκίνο του μαστού σε πρωιμότερο στάδιο λόγω της ετήσιας καθιερωμένης επίσκεψής τους στο γυναικολόγο. Καρκίνος ήπατος: Τα αντισυλληπτικά δεν έχουν καμιά επίδραση στη συχνότητα του καρκίνου του ήπατος, ακόμη και σε περιοχές όπως η χώρα μας, όπου υπάρχει αυξημένη επίπτωση ηπατίτιδας Β (παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του ήπατος).


Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς τη συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή. Ποτέ μη παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή. Ο συντάκτης του άρθρου δε φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.