Τηλέφωνο επικοινωνίας :2313-032156

Θηλασμός, τι προσφέρει με μία γρήγορη ματιά.

Ο θηλασμός αποτέλεσε τον πιο ασφαλή τρόπο για να μεγαλώσει ένα νεογέννητο και να αναπτύξει όλες τις αρετές του. Η σημασία που είχε ο θηλασμός στη καθημερινότητα ενός ζευγαριού στο οποίο η μητέρα, για τον οποιοδήποτε λόγο, δε μπορούσε να θηλάσει αντικατοπτρίζεται από την εξαιρετική θέση της τροφού μέσα στις μικρές κοινωνίες του παρελθόντος. Ήταν ένα άτομο που έχριζε του σεβασμού όλης της κοινωνίας και σχεδόν πάντα αποτελούσε έναν "συγγενή εξ αγχιστείας" του ζευγαριού.

Είναι αναμφισβήτητα η πληρέστερη τροφή η οποία καλύπτει το σύνολο των αναγκών του βρέφους για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Επίσης τα αντισώματα τα οποία παράγει η μητέρα παρέχουν ασπίδα έναντι των λοιμώξεων σε ένα βρέφος με ανέτοιμο ανοσοποιητικό σύστημα. Το "υποτιμημένο" από πολλούς πρωτόγαλα μεταφέρει ουσίες (λυσοζύμη, λακτοφερίνη, κ.α.) με σημαντική αντιβακτηριδιακή, αντιική και αντιμυκητιασική δράση ενώ προετοιμάζει και τη χλωρίδα του εντέρου καθιστώντας το ανθεκτικότερο απέναντι στις ουσίες που θα δεκτεί στο μέλλον. Επιδημιολογικές μελέτες επιβεβαιώνουν την παρουσία χαμηλότερου δείκτη νοσημάτων στα νεογνά που θηλάζουν από αυτά που τρέφονται με τυποποιημένο γάλα ενω Αμερικανική μελέτη έχει δείξει ότι η ποσότητα και η ποιότητα των λιπαρών που περιέχει το μητρικό γάλα έχει οδηγήσει σε παιδιά με καλύτερη πνευματική ανάπτυξη και αισθητηριακές λειτουργίες.

Ο θηλασμός του νεογέννητου είναι μία μοναδική εμπειρία η οποία συνδέει άρρηκτα τη μητέρα με το βρέφος. Τα μοναδικά αισθητικά, ακουστικά, οσφρητικά και οπτικά ερεθίσματα της στιγμής εκείνης, αποτελούν τη σφραγίδα ενός άρρηκτου δεσμού μεταξύ της μητέρας και του παιδιού. Η ηρεμία και η ικανοποίηση που προσφέρει αυτή η μοναδική ένωση θα δώσει στη μητέρα τη δύναμη να συνεχίζει αυτή την "επίπονη" διαδικασία και στο παιδί την ηρεμία και το αίσθημα ασφάλειας της μητρικής αγκαλιάς. Αυτός είναι και ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους αμέσως μετά το τοκετό παραδίδεται το νεογέννητο στη μητέρα του.