Τηλέφωνο επικοινωνίας :2313-032156

Κολπίτιδα-αιδοιοκολπίτιδα

Στον κόλπο της γυναίκας υπάρχουν πολλά είδη μικροβίων των οποίων η εκεί παρουσία εμποδίζει την είσοδο ανεπιθύμητων μικροβίων στο εσωτερικό της μήτρας. Τα μικρόβια αυτά βρίσκονται εκεί ως "φρουροί της μήτρας" και τα ονομάζουμε φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου. Η έμμεση ανατομική επικοινωνία του κόλπου με την περιτοναϊκή κοιλότητα της γυναίκας έχει ως συνέπεια φλεγμονές του κόλπου να μπορούν να επεκταθούν ενδοκοιλιακά με δυσάρεστες συνέπειες.

Συμπτώματα:
Τα συνηθισμένα συμπτώματα με τα οποία μια γυναίκα προσέρχεται στο γυναικολόγο της είναι οι αυξημένες κολπικές εκκρίσεις (ανάλογα με το μικρόβιο διαφέρει η έντασή τους, η οσμή τους, το χρώμα τους), ο κνησμός, η δυσπαρεύνια (άλγος κατά τη σεξουαλική επαφή) και σε μερικές περιπτώσεις και η δυσουρία.

Διάγνωση:
Η διάγνωση γίνεται έπειτα από γυναικολογική εξέταση και λήψη κολπικού και τραχηλικού εκκρίματος με έναν ειδικό στειλεό. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και διαρκεί λίγα λεπτά. Το δείγμα αποστέλεται στο εργαστήριο για μικροσκοπική εξέταση, καλλιέργεια και αντιβιόγραμμα. Τα αποτελέσματα της είναι διαθέσιμα σε 48 ώρες και ταυτοποιούν τόσο τον υπεύθυνο παθογόνο μικροοργανισμό αλλά και τα αντιβιοτικά στα οποία είναι ευαίσθητος ώστε να χορηγείται στοχευμένη θεραπεία.

Η κολπίτιδα μπορεί να οφείλεται σε :

-Μύκητες (το πιο συχνό αίτιο)

-Βακτηρίδια (Gardnerella Vaginalis)

-Τριχομονάδες (Trichomonas vaginalis)

-Μυκόπλασμα (Ηominis)

-Ουρεόπλασμα

-Χλαμύδια

-Ιοί, όπως ο έρπης γεννητικών οργάνων

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι περισσότερες κολπίτιδες θεραπεύονται με τη χορήγηση τοπικής θεραπείας, με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής από του στόματος, ή με συνδυασμό και των δύο μεθόδων φαρμακευτικής χορήγησης. Βασικό είναι να έχει προηγηθεί η λήψη κολπικού και τραχηλικού εκκρίματος και η αποστολή του σε μικροβιολογικό εργαστήριο διότι είναι πολύ συνιθισμένο να συνυπάρχουν δύο μορφές κολπίτιδος. (Σε έρευνες του επιδημιολογικού ινστιτούτου υπολογίζεται ότι έως και 45% των γυναικών με βακτηριακή κολπίτιδα, είχαν λάβει προηγούμενα αντιμυκητιασική αγωγή χωρίς αποτέλεσμα). Οι γυναίκες με υποτροπιάζουσες κολπίτιδες πρέπει να λαμβάνουν αγωγή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με ειδικά διαμορφωμένα δοσολογικά σχήματα. Σκοπός είναι να ενισχυθεί και η φυσιολογική άμυνα του οργανισμού με στόχο τη διατήρηση της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου. Η αποκατάσταση της ισορροπίας επιτυγχάνεται με τη χορήγηση γαλακτοβάκιλων από το στόμα, είτε τοπικά.

ΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ

Αυτή η μορφή κολπίτιδας εμφανίζεται κυρίως σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και οφείλεται στην απουσία οιστρογόνων. Η αντιμετώπισή της εξατομικεύεται και συνίσταται κυρίως στη χορήγηση τοπικών οιστρογόνων.