Τηλέφωνο επικοινωνίας :2313-032156

-

Τι πρέπει να κάνετε πριν μείνετε έγκυος;

Η μητρότητα αποτελεί όνειρο κάθε γυναίκας και τη σπουδαιότερη περίοδο της ζωής της, με αναμνήσεις που θα τη συνοδεύουν για πάντα. Αν επιθυμείτε να γίνετε γονείς τότε θα πρέπει να προετοιμαστείτε κατάλληλα ώστε η ομορφότερη εμπειρία κάθε γυναίκας να συνοδεύεται από τις λιγότερες δυνατές δυσάρεστες επιπλοκές:

-Πρωταρχικής σημασίας είναι να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας, οποίος θα σας ενημερώσει για τον απαραίτητο έλεγχο που θα πρέπει να κάνετε πριν ξεκινήσετε τις προσπάθειες για τεκνοποίηση. Ο προγεννητικός σας έλεγχος πρέπει να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον τέσσερις μήνες προτού αποφασίσετε να ξεκινήσετε τις προσπάθειες για εγκυμοσύνη.

-Ο ιατρός σας θα σας συστήσει τη διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων με τις οποίες θα αποκλειστούν πολλά νοσήματα. Παθολογικά αποτελέσματα μπορεί να οδηγήσουν σε μία μικρή αναβολή της έναρξης προσπαθειών έως ότου να αποκατασταθούν τα όποια προβλήματα υγείας τα οποία θα εμπόδιζαν ή θα ήταν επιβαρυντικά σε μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη.

-Απαραίτητο είναι να έχετε ολοκληρώσει έναν πλήρη γυναικολογικό έλεγχο με τη διενέργεια γυναικολογικής εξέτασης, παπ τεστ, υπερήχου έσω γεννητικών οργάνων, ψηλάφησης μαστού και μαστογραφίας εφόσον έχετε υπερβεί το 35ο έτος.

Ο γυναικολόγος σας θα σας συνταγογραφήσει φυλλικό οξύ για τρεις μήνες πριν την έναρξη των προσπαθειών ενώ η λήψη του θα συνεχιστεί και για το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Γυναίκες οι οποίες προσλαμβάνουν συγκεκριμένη ποσότητα φυλλικού οξέως έχει βρεθεί ότι παρουσιάζουν μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν τα έμβρυά τους προβλήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος.

-Αν πάσχετε από κάποιο χρόνιο νόσημα όπως επιληψία, κατάθλιψη, νεφρική ανεπάρκεια, φαιλυλκετονουρία, διαβήτη κτλ θα πρέπει να ενημερώσετε τόσο το θεράποντα ιατρό σας για τα μελλοντικά σας σχέδια όσο και το γυναικολόγο που θα αναλάβει τη παρακολούθηση της κύησης.

-Είναι μία πολύ καλή χρονική συγκυρία για να ολοκληρώσετε οποιεσδήποτε εκκρεμότητες έχετε με τη στοματική σας υγεία. Αν και οι παρεμβάσεις των οδοντιάτρων κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης επιτρέπονται, προκαλούν ιδιαίτερο φόβο στις γυναίκες και κρίνεται προτιμότερο να έχουν ολοκληρωθεί προ της συλλήψεως.

-Προσέξτε την υγεία σας. Εάν καπνίζετε, κόψτε ή ελαττώστε το κάπνισμα καθώς συνοδεύεται από την εμφάνιση πολλών επιπλοκών κατά τη διάρκεια της κύησης όπως πρόωρος τοκετός κτλ. Επίσης αν έχετε αυξημένο βάρος, ιδιαίτερα με ΒΜΙ μεγαλύτερο του 30 κάντε προσπάθειες να ελαττώστε το βάρος σας.

-Αν υπάρχουν συγγενικά πρόσωπα με χρωμοσωμικές ανωμαλίες ή με μεταβολικά νοσήματα πρέπει να πληροφορήσετε πιο νωρίς το γυναικολόγο σας ώστε να σας ενημερώσει διεξοδικά για τις πιθανότητες να εμφανιστούν σε δική σας κύηση και πιθανώς να σας παραπέμψει σε κάποιο γενετιστή.

-Αν υπάρχει γάμος μεταξύ συγγενικών προσώπων ακόμα και μακρινών είναι πολύτιμη γνώση για το γυναικολόγο σας ο οποίος θα σας συστήσει εξειδικευμένο έλεγχο ανάλογα με τη στενότητα της συγγένειας. Η βοήθεια από εξειδικευμένο προσωπικό είναι πολλές φορές αναγκαία.

Η σωστή προετοιμασία πριν αντικρίσει μία γυναίκα ένα θετικό τεστ κύησης είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς θα την προετοιμάσει σωματικά και ψυχικά, θα της μειώσει το άγχος και θα απολαύσει τη μαγεία της εγκυμοσύνης.

Του Ιωάννη Φελεσάκη, Μαιευτήρα Χειρουργού-Γυναικολόγου, Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, πιστοποιημένου από το FetalMedicineFoundation, BSc στην Ενδοσκόπηση από την ESGE