Τηλέφωνο επικοινωνίας :2313-032156

Αυτοεξέταση μαστού

Η αυτοεξέταση του μαστού δεν είναι μία διαδικασία η οποία θα πρέπει να αγχώνει τη γυναίκα αλλά να εκλαμβάνεται ως μία νέα συνήθεια φροντίδας του εαυτού της.

Ας δούμε λοιπόν πως πρέπει να γίνεται η αυτοεξέταση μαστού:

Το ιδανικότερο διάστημα για τη πραγματοποίηση της εξέτασης μαστού είναι οι μέρες μετά το τέλος της εμμήνου ρύσεως, με ιδανική την 9η ημέρα. Οι κυρίες οι οποίες δεν έχουν πλέον περίοδο, μπορούν απλά να θέσουν μία συγκεκριμένη ημερομηνία, ως ημερομηνία αυτοεξέτασης

Βήμα 1ο
Καθίστε απέναντι από έναν καθρέφτη και παρατηρήστε τους μαστούς σας.

Οι μαστοί δεν είναι ποτέ οι ίδιοι!!! Θα έχουν διαφορετικό μέγεθος, διαφορετικό ύψος και πιθανότατα και μία μικρή παρέκκλιση στο προσανατολισμό τους.

Προσέχουμε να μην έχει αλλάξει κάτι στο σχήμα, το χρώμα, το μέγεθος και την εικόνα των θηλών. Βαθουλώματα, ρυτιδώσεις, φλέβες, οι οποίες εξέχουν ασυνήθιστα ή ορατά οζίδια θα πρέπει να μας ανησυχήσουν.

Βήμα 2ο
Εξετάστε τις θηλές σας πιέζοντάς τες όπως φαίνεται στην εικόνα.

Αν δε βγαίνει κάποιο υγρό συνεχίστε να ψηλαφάτε όλο το μαστό κυκλικά με αφετηρία τη θηλή.

Βήμα 3ο
Εξετάστε τις θηλές σας πιέζοντάς τες όπως φαίνεται στην εικόνα.

Σηκώστε το χέρι σας και τοποθετήστε το πίσω από το κεφάλι σας. Θα αποκαλυφθεί η περιοχή της μασχάλης!! Με ελαφριά πίεση ψηλαφήστε όλη την κοιλότητα.

Βήμα 4ο

Ξαπλώστε και ψηλαφήστε το μαστό σε οριζόντια και κάθετη διεύθυνση ώστε να μην υπάρξει περιοχή η οποία να έχει διαφύγει της προσοχής σας. Σε περίπτωση που έχετε ψηλαφήσει κάτι το ανησυχητικό ή κάτι που δεν προϋπήρχε, μη διστάσετε να επικοινωνήστε.


Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς τη συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή. Ποτέ μη παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή. Ο συντάκτης του άρθρου δε φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.