Τηλέφωνο επικοινωνίας :2313-032156

Υπέρηχος β' επιπέδου

Η υπερηχογραφική αυτή εξέταση επιτελείται από την 20η εώς την 24η εβδομάδα κυήσεως από ιατρούς ειδικά εκπαιδευμένους οι οποίοι κατόπιν εξετάσεων έχουν λάβει την πιστοποίηση για τη διετέλεση υπερήχων β επιπέδου. Ελέγχεται η σωματική ανάπτυξη και την ανατομία του εμβρύου τη δεδομένη στιγμή. Εξετάζονται αναλυτικά ο εγκέφαλος, το πρόσωπο, ο θώρακας, οι πνεύμονες, η καρδιά, η κοιλιά, οι νεφροί και η ουροδόχος κύστη, η σπονδυλική στήλη και τα άκρα του εμβρύου.Προσδιορίζουμε τη θέση του πλακούντα, τον όγκο του αμνιακού υγρού και διαπιστώνουμε την ύπαρξη δεικτών (softmarkers) οι οποίοι σχετίζονται με χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Στις γυναίκες υψηλού κινδύνου για πρόωρο τοκετό (πολλαπλές κυήσεις, προηγούμενο πρόωρο τοκετό, ανωμαλίες της μήτρας ή προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις στον τράχηλο της μήτρας) υπολογίζεται το μήκος του τραχήλου της μήτρας. Το μήκος του τραχήλου της μήτρας κατατάσει μία εγκυμονούσα σε υψηλού ή χαμηλού κινδύνου για πρόωρο τοκετό, πληροφορία πολύ χρήσιμη για τη περαιτέρω παρακολούθηση της κύησης.

Με τη χρήση Doppler εκτιμάται η ροή των μητριαίων αρτηριών και ταξινομείται η κύηση σε υψηλού ή χαμηλού κινδύνου για προεκλαμψία και υπολειπόμενη ενδομήτρια ανάπτυξη, πληροφορία πολύ χρήσιμη για τη περαιτέρω παρακολούθηση της κύησης.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν είναι δυνατή η ανίχνευση όλων των συγγενών ανωμαλιών και ότι μία υπερηχογραφική εξέταση β επιπέδου είναι ικανή να μας αποκαλύψει σε υψηλό ποσοστό πολλές συγγενείς ανωμαλίες αλλά δε μπορεί να μας τις αποκλείσει.

Στον κάτωθι πίνακα παρατίθεται μία ενδεικτική λίστα διαφόρων συγγενών ανωμαλιών και τις πιθανότητες να διαγνωστούν προγεννητικά σύμφωνα με το Βασιλικό Κολέγιο των Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Αγγλίας (RCOG):

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΙΠΕΔΟΥ
Δισχιδής ράχη 90,00%
Ανεγκεφαλία 99,00%
Υδροκεφαλία 60,00%
Σοβαρές καρδιακές παθήσεις 25-60%
Διαφραγματοκήλη 60,00%
Εξόμφαλος-Γαστρόσχιση 90,00%
Σοβαρές ανωμαλίες άκρων 85,00%
Εγκεφαλική παράλυση Δεν διαγιγνώσκεται
Τρισωμία 21 (σύνδρομο Down) 40,00%
Φύλο 95,00%

Πολλές φορές ο ιατρός μπορεί να ζητήσει να επαναλάβει την εξέταση κατόπιν εύλογου χρονικού διαστήματος, μπορεί να ζητήσει τη λήψη και άλλων απεικονιστικών μεθόδων ή ακόμα και τη συνδρομή ενός πιο εξειδικευμένου ιατρού (πχ. Παιδοκαρδιολόγου). Η ενημέρωση λαμβάνει χώρα πάντα μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης. Εάν δεν επιθυμείτε να σας ανακοινωθεί το φύλο του παιδιού τότε μπορείται να το ζητήσετε πριν την έναρξη του υπερηχογραφήματος.

Πιστοποιημένοι ιατροί για τη διενέργεια υπερήχου β επιπέδου από το Fetal Medicine Foundation στην Ελλάδα είναι οι κάτωθι:

https://courses.fetalmedicine.com/lists?course=4


Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς τη συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή. Ποτέ μη παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή. Ο συντάκτης του άρθρου δε φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.